fallback

Български камиони отново блокирани на Кулата

В същото време Алексис Ципрас е в Техран, където преговаря за внос на петрол

08.02.2016 | 09:36 Автор: Мария Аладжова

Гръцките фермери затвориха границата с България и днес. Допускат се само леки коли и автобуси. 

"До вчера функционираше негласното споразумение между нас, областния управител на Серес и протестиращите фермери, всеки ден да се отварят т. нар. прозорци, които да позволяват определен брой камиони да преминават и в двете посоки", поясни министърът на транспорта Ивайло Московски в ефира на БНР.

По думите му образувалата се колона на границата през "Промахон" е с дължина 6-7 км.

За водачите са били докарани химически тоалетни, вода и храна.

Проблемът не е двустранен, между България и Гърция, има блокиран европейски коридор и Европейската комисия разполага с по-голям инструментариум да въздейства върху този процес, каза още Московски.

Той увери, че българското правителство ще положи усилия да предяви пред гръцката страна и Брюксел нанесените на превозвачите щети. В петък собствениците на засегнатите компании се оплакаха, че губят по 150 евро с всеки ден, в който закъсняват да доставят стоката си. 

От гръцка страна заявиха, че не могат да повлияят на фермeрите. Въпреки масовото недоволство, гръцкото правителство не е направило стъпки за решаването на проблема. Протестиращите от своя страна твърдо заявиха, че не са склонни да преговарят и настояват исканията им да бъдат незабавно изпълнени. 

Докато премиерът Ципрас е на посещение в Техеран, откъдето се надява да издейства възобновяване на вноса на ирански петрол на изгодни цени, фермерите отново блокираха за часове основната магистрала от Солун за Южна Гърция. 

fallback
Още от България
fallback