Кунева куражлийка: Образованието – национална цел!

Щяла да даде визия на образованието, а и "силна тяга напред"

03.02.2016 | 16:07 Редактор: Мария Аладжова
Кунева куражлийка: Образованието – национална цел!

Meглена Кунева настоя, че ще бъде куражлия и ще превърне образованието в национална цел, пише Dnes.bg

Това обясни самата тя, след като беше избрана за просветен министър, макар и без да получи подкрепата част от своите в РБ, както и на партньорите във властта на ГЕРБ – АБВ и ПФ.

Въпреки това амбиция да се пребори с проблемите, турпани с години в просветата, не й липсва.

"Образованието трябва не просто да излъчва стабилност, а да има силна тяга напред, а това става с изпълнението на закона, с визия затова какво следва в краткосрочен, средносрочен и дългорсрочен план", обясни новият министър.

Кунева не спомена конкретни мерки, които смята да предприеме, за да подобри системата, но пък настоя, че в момента всички реформи, свързани с образованието, са въпрос на кураж.

Това била и причината тя да поеме предизвикателство да стане министър на образованието, защото така разчела поемането й на отговорност като вицепремиер.

"Ако става въпрос за власт - аз повече вицепремиер от този, който съм в момента и с министерството на образованието, няма как да стана. За това съм убедена, че когато подбудите на един човек са чисти и иска да направи крачка напреди заедно с колегите си и цялата нация, това трябва да се постигне", коментира Кунева.

"Могат да се загубят много неща, но ако загубиш кураж губиш всичко", продължи тя и обясни, че и в момента и реформите в образованието са въпрос на смелост.

Накрая тя призна, че за нея номинацията да заеме овакантеното място в МОН е не е било планирано и се е запознала ударно с проблемите, които са много тесни за сектора.

Кунева отказа да отговаря на въпроси и обеща да направи по-голямо представяне на концепцията и на екипа си.