Да разбиеш стреса на парчета

31.01.2016 | 13:59 Редактор: Лъчезар Вълев
Да разбиеш стреса на парчета

Динамичното всекидневие, напрежението на работното място и провалите в личния живот са основните причини за натрупването на стрес. Има обаче един забавен начин да се преборим с него.

Още по темата

Умора, отпадналост, тревожност, депресия и дори инфаркт, инсулт, диабет и рак. Последиците от стреса в нашия всекидневен живот могат да бъдат наистина опасни.
Натрупаното напрежение се трансформира в чисто удоволствие чрез чупене на предмети от заобикалящата ни среда в една стая в София. Преди да изкарате яда си на принтери, клавиатури, монитори и бутилки, се оборудвате с предпазна екипировка и подходящо оръжие – бухалка, лост или пък стик за голф. Останалото продължава с вашето деструктивно въображение. Идеята се ражда на работното място.

"Идеята се роди в следствие на това, че аз работя в IT сферата и много пъти ми се е искало да изпочупя компютъра, на който работя в службата. Когато работиш в IT сферата и се насъбират много гняв и лоши, гневни чувства, които трябва да изразходиш по някакъв начин", казва Владимир, един от създателите на стаята на гнева в София.

Всичко започва през 90-те години в Япония, където фирми оборудват за своите служители подобни стаи за чупене. За да е пълен антистрес ефектът върху предметите там се поставя и снимка на шефа. После идеята се пренася в Тексас, а по-късно и в Италия. С рушене гнева си често изкарват работещи в IT фирми, студенти, но най-вече жени.

Според психолозите без значение какъв живот водим, дали обичаме работата а си и дали имаме достатъчно добър семеен живот, заобикалящата ни среда е напълно достатъчна да доведе до повишаване на нивото на стреса.

"Най-ясния пример, когато имаме хроничен стрес е например понижаването на нивото на имунната система, т.е. реакцията на тялото в случая е забавена. От тази гледна точка е добре да правим нещо превантивно по същия начин, по който отделяме време за хранен и сън, да отделяме време да поддържаме своето психично здраве и да се борим със стреса", коментира психологът Маргарита Бакрачева.

Психолозите споделят, че у нас все по-честите изблици на агресия са породени от напрежението, натрупано в среда, която толерира подобно поведение, в общество, страдащо от липса на норми и ценности. Съветите на специалистите са поне веднъж седмично да предвидим в графика си време, отделено лично за себе си. Посещение във фитнеса, рисуване, писане и други творчески занимания.