РБ предлагат Меглена Кунева за образователен министър, тя е съгласна

Тя поема поста на проф. Тодор Танев, след като на 28 януари премиерът поиска оставката му

29.01.2016 | 18:45 Редактор: Ирина Георгиева
РБ предлагат Меглена Кунева за образователен министър, тя е съгласна

РБ предлага вицепремиера Меглена Кунева за образователен министър, a тя е съгласна. Тя е избрана с единодушно решение на изборния съвет на РБ от всички присъстващи на заседанието, поясни Найден Зеленогорски.

"Взехме единодушно решение на Изпълнителния съвет на РБ за номинирането на вицепремира Меглена Кунева за министър на образованието. Специално искам да отбележа коректната позиция на колегите от ДСБ, които не участваха в гласуването. Беше издигната само една-единствена номинация. Госпожа Кунева се съгласи. Убедени сме, че ще се справи." - добави Зеленогорски.

"Това, което ще ви кажа е във връзка с взетото решение от РБ. Искам да благодаря на колегите за това, че бяха единни в мнението си и за мен това е доказателство за желанието на РБ да предлагат решения, когато има нужда от такива." - коментира Кунева.

В заседанието участие не са взели представителите на ДСБ, които заеха опозиционна позиция. Към този момент няма избрани кандидатури за зам.-министър. 

Премиерът Бойко Борисов е информиран за избора.

По-рано днес стана ясно, че на срещата на РБ късно снощи само името на вицепремиера Кунева е обсъждано за поста на просветен министър. По думите на Гроздан Караждов в РБ са били изненадани от поисканата от премиера оставка на министъра на образованието Тодор Танев, както и от искането реформаторите да предложат нова кандидатура до края на вчерашния ден. Лидерите на партиите не са били консултирани предварително.

На 28 януари министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев. 

"Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от РБ до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане." - посочи в мотивите си Борисов.

Проф. Тодор Танев съобщи, че е готов да си подаде оставката, стига това да е желанието на премиера.


Меглена Кунева е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор „Защита правата на потребителите” в ЕК. Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е доктор на юридическите науки. Специализира през 1995 г. и през 1999 – 2000 г. „Международни отношения и международно екологично право” в университета Джорджтаун, Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. – екологично право в Оксфорд, Великобритания. Владее английски, френски и руски език.

Носител е на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност.

Комисар на годината на ЕС за 2008 г.

Председател е на Борда на директорите на Европейския политически център (ЕПЦ) и e първият член на този борд, избран от Източна Европа. Председателското място на България в борда на директорите в лицето на Меглена Кунева осигурява възможност за взаимстване и прилагане на добрите европейски практики, разработени от авторитетните учени на ЕПЦ.

Меглена Кунева е член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието. Инициативите на Лисабонския съвет са свързани с иновациите като ключ към модерното икономическо развитие, с дигиталната икономика и правителството на бъдещето, с предприемачеството и развитието на човешкия капитал чрез растеж и създаване на работни места. Зад тези инициативи застават и най-големите европейски авторитети – политици, действащи министри, учени, икономисти, юристи, предприемачи. Присъствието на Меглена Кунева в тази група осигурява достъп на българския бизнес до един от значимите, независими мозъчни тръстове на 21-ви век.

От март 2012 г. Меглена Кунева е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГД). Тази мрежа се основава на 3-те „Г” – гражданско общество, граждански права и гражданско участие, като осигурява диалога между гражданите и европейските институции, и предоставя възможност за внасяне на законодателни предложения в ЕС.

На президентските избори през 2011 г. Меглена Кунева получи гласовете на 470 808 български граждани.

Учредител и първи председател на Сдружение „България на гражданите“.

На 1 юли 2012 г. е избрана за председател на политическа партия „Движение България на гражданите“.