Плевнелиев подкрепи Петиция за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век

Документът е инициирана от народния представител Методи Андреев

29.01.2016 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев подкрепи Петиция за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи Петицията за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век в учебниците по история, инициирана от народния представител Методи Андреев. Документът обединява четири досегашни подписки – на народни представители, на български евродепутати, както и две граждански инициативи и ще продължи да набира подкрепа под патронажа на държавния глава. Той отправя апел в учебните програми на българските училища да бъде включено, "с подобаваща тежест, обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век".

"Каква по-смислена кауза от тази да научим уроците си от историята. За съжаление, Европа днес все повече показва, че не го прави." - коментира държавният глава.

Повече от 100 народни представители и български депутати в ЕП са се подписали под Петицията. Петицията, адресирана до МОН, си поставя за цел историята на тоталитарните режими да бъде включена по обективен начин и да има значимо присъствие в учебната програма в българските училища. Инициаторите призовават в българските училища да се изучава най-новата българска история. 

"Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно." - коментира Андреев по време на срещата си с президента.

Днешното младо поколение българи не познава най-новата ни история, включително тази на прехода след краха на тоталитарния режим, добави от своя страна евродепутатът Владимир Уручев.

"През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими през ХХ век остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото. Още повече, че през 2009 г. българският парламент подкрепи решенията на Пражката декларация от 2008 г. "Европейската съвест и комунизмът" за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма." - се казва в текста на петицията, съобщиха от пресцентъра на Дондуков 2.