В доклада няма нещо, което не знаем: Дончев

Първите реакции на доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка

27.01.2016 | 15:32
В доклада няма нещо, което не знаем: Дончев

Правителството знае за проблемите и работи по тях, стана ясно от първата пресконференция на тримата вицепремиери и министъра на правосъдието след публикуването на доклада на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, публикуван на 27 януари 2015.

На срещата си с пресата в МС в сряда следобед Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Екатерина Захариева признаха доклада за обективен и обещаха да работят по препоръките в него.

 

"В правилна посока работим, всичко може да се изпълни", каза вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.

Тя изреди взетите мерки в областта на борбата с корупцията - проблем, по който ЕК настоява в доклада България да изпълнява стратегията си, приета през пролетта на 2015.

"Екипът от сферите, посочени в доклада имат абсолютната убеденост, че трябва да продължат, за да могат резултатите да бъдат оценени правилно", каза вицепремиерът по коалиционна политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според нея основните препоръки "са адресирани в проектозакона за МВР".

"Докладът е обективен.. Не ни казва каквото не знаем", каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика  Томислав Дончев.

Още по темата

Той препоръча на "коментаторите да прочетат" доклада преди да говорят, за да няма "метакоментари". Дончев каза, че излиза от среща с чуждестранните търговски камари в България преди да влезе на пресконференцията в МС.

На 25 януари 2016 10 чуждестранни търговски камари написаха писмо до българските институции, с което обявиха, че в България няма върховенство на закона.