Брюксел иска отчетност в съдебната власт

Докладът на ЕК от 27/1/2016

27.01.2016 | 14:04
Брюксел иска отчетност в съдебната власт

ЕК настоява България да си изпълнява стратегията за борба с корупцията от 2015, включително по ниските етажи на властта в МВР, да реформира ВСС, да въведе график за е-правосъдие, да промени Закона да администрацията, Закона за съдебната власт, да промени наказателната политика..

Брюксел препоръчва на България да промени Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, "за да позволи на Комисията за отнемане на незаконно имущество да работи ефективно", се казва в последния доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, публикуван на 27 януари 2016.

Още по темата

Критиките към България отново са насочени към засилване на борбата с организираната престъпност, в която "все още трябва да постигне солидни резултати за налагане на окончателни присъди".

През 2015 напредъкът на България през 2014 бе определен като бавен и страната бе призована "да укрепи и засили политическата воля за реформи и осезаем напредък", а посочените области с проблеми бяха съдебната реформа и борбата с корупцията.

Механизмът за сътрудничество бе създаден от влизането на България в ЕС през 2007 и продължава да действа и досега. Целта му е подкрепа на страната в борбата с корупцията и противодействие на организираната престъпност.

Вижте първите реакции на доклада от МС.