Прокуратурата в Пловдив иска 2,7 млн. лв глоба за търговия със стоки-менте

Стоките се продавали онлайн

06.01.2016 | 12:32
Прокуратурата в Пловдив иска 2,7 млн. лв глоба за търговия със стоки-менте

Трима души от Пловдив са изправени пред глоба за 2,7 млн. лв за продажба на стоки на световни марки без разрешение чрез обяви в интернет, съобщи Районната прокуратура в Пловдив с мейл до медиите.

Те продавали "маркови" маратонки за по 100-200 лв. За менте-чантите на известни брандове са искали от 90 до 800 лв.

При проверка от 5 ноември 2014  на Икономическа полиция в складова база на бул. „Шести септември“ в Пловдив бяха конфискувани 19 000 чифта маратонки и обувки със знаци на известни търговски марки, регистрирани в Германия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания, Люксембург, САЩ и др.

Фалшивите "маркови" стоки, сред които и чанти и блузи, внос от Турция се продавали с обяви в интернет и доставки по куриер

За регистрация на изпращачите са използвани безработни и неграмотни лица от Столипиново.

 Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за продажба на стоки на световни търговски марки без разрешение на притежателите на стойност над 2 765 000 лева

 Складовете били наети на името на безработна жена от Садово, чиято лична карта била открадната през август 2014, докато се лекувала в болницата в Пловдив.

 

 

Още по темата

Марката представлява знак, който може да бъде представен графично и чиято основна функция е да отличава стоките или услугите на едно лице от тези на други лица.

Правото върху марка се придобива чрез регистрацията й, считано от датата на подаване на заявката. Правото върху марка е изключително право, което включва правото на нейния притежател да я използва, да се разпорежда с нея и да забранява на трети лица да я използват без негово съгласие, уточнява Патентно ведомство.