Живот на улицата

Историята на 57-годишния Константин от подлеза на Цариградско и много други

05.01.2016 | 18:52 Редактор: Кремена Кръстева
Живот на улицата

Стотици бездомници прекарват зимата на улицата. Точна статистика за техния брой няма. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров поиска полицията да не може да прибира бездомници в кризисните центрове.

Още по темата

Животът на улицата е изпит всеки ден. За трудностите може да разкаже всеки бездомник. В подлеза на бившия хотел Плиска на бул. Цариградско шосе в София срещаме Константин. При него идвали често хора, които събират пари от бездомници с големи обещания.

Преди 6 години 57-годишният Константин губи двата си крака заради диабет. Без работа, без здравни осигуровки, изоставен от близки, той разчита на подкрепата на хората. Най-често при нужда бездомниците попадат в Пирогов. През 2015  в болницата са лекувани 56 души в такова положение. А през зимата те често постъпват там заради измръзвания. 

„За да бъдат  лекувани тези пациенти се изисква по-голяма ресурс, лечение, административна организация за намиране на място за подслон след това 10:34 ч. естествено че те са по-трудните пациенти“, заяви д-р Стоян Сопотенски, заместник-директор по лечебната дейност в „Пирогов“.

Улицата е дом и прокоба за 23-годишния Красимир. Надява се да се откаже от просията, ако намери работа.

Красимир няма лична карта, и затова не може да отиде в кризисен център, където да получи легло и топла храна. Столична община отделя по 150 хиляди лева за издръжка на дома през зимата.

Институциите не могат да останат безучастни към съдбата на тези хора. Главният прокурор Сотир Цацаров настоява полицията да не отвежда принудително бездомниците в кризисните центрове, а затова да има и съдебно решение.Затова от главна прокуратура са поискали тълкуване на Конституционния съд на текст от закона за МВР.

Кога обаче Конституционният съд ще излезе с решение за бездомниците, не е ясно.