Президентът на Гърция е на посещение у нас

Гърция ще подкрепи страната на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа

14.12.2015 | 14:43 Редактор: Мария Аладжова
Президентът на Гърция е на посещение у нас

България и Гърция настояват за ясни правила за решаване на проблема с миграцията, както от държавите в региона, така и от страните-членки на ЕС. Това заяви Росен Плевнелиев след срещата с гръцкия резидент Прокопис Павлопулос, който днес е на посещение у нас.

Плевнелиев изрази убеждение, според което всяка европейска дръжава трябва да има гореща точка за прием на бежанци:

"Напрежението, което ние видяхме наскоро между някои от държавите на Балканите, се появи от това, че не се спазват правилата. Ясно е дефинирано в Европейския съюз, какъв е регламентът от Дъблин, какви са правилата на Шенген. И си даваме сметка, че когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници, а си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа, за проблем. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем", заяви българският държавен глава.

По думите му Гърция е един от трите най-големи инвеститори в България, като двустранната търговия между двете държави съставя близо 3 млрд. евро на година. Позитивен ръст бележи туризмът, като за 2014 г. над 1 милион гръцки граждани са посетили България, а почти толкова българи – Гърция. Росен Плевнелиев призова за ускоряване на откриването на нови гранично-контролни пропускателни пунктове, което ще увеличи допълнително икономическия и културен обмен.

Гърция ще подкрепя страната ни за успешната реализация на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа, подчерта на пресконференцията Прокопис Павлопулос. Президентът на Гърция потвърди и подкрепата си за трансформирането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Постоянен секретариат на Парламентарна асамблея на ПСЮИЕ със седалище в София.

Посещението на Павлопулос идва няколко дена, след като страната ни подписа споразумение за изграждането на междусистемна газова връзка България - ГърцияТова е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той благодари на гръцкото правителство за положените усилия да бъдат създадени всички условия за реализацията на газовата връзка.