БАБХ започна засилени проверки в зимните ни курорти

Те ще продължат до февруари 2016г.

11.12.2015 | 20:18 Редактор: Ирина Георгиева
БАБХ започна засилени проверки в зимните ни курорти

БАБХ започна засилени проверки в зимните ни курорти, съобщиха от Агенцията. Тя извърши над 400 проверки на обекти и бракува над 54 кг храни при извънредните проверки за Студентския празник.

С временно преустановена дейност е едно заведение за обществено хранене на територията на Областна дирекция по безопасност на храните, град Кюстендил. То е временно затворено заради неспазване на санитарно-хигиенните изисквания.

По време на Студентския празник бяха проверени заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси, където се провеждаха тържествата. Най-честите нарушения, които инспекторите на Агенция откриха са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храните, пропуски в системите за безопасност на храните, както и несъответствия по сградов фонд и оборудване. 

В резултат на констатирани нарушения са издадени 25 предписани и са съставени 6 Акта за установяване на административно нарушение. 

С началото на зимния туристически сезон, БАБХ започва и извънредни проверки в зимните курорти, които ще продължат до края на февруари.

Превантивно инспектори към Агенцията по безопасност на храните провеждат срещи с бизнеса, където разясняват какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата година и набелязват мерки и действия, за да се минимализират рисковете от хранителни инциденти през сезона.