Подписаха решението за изграждане на междусистемна газова връзка България – Гърция

Премиерът благодари на страните в споразумението, подкрепили проекта

10.12.2015 | 14:12 Редактор: Мария Аладжова
Подписаха решението за изграждане на междусистемна газова връзка България – Гърция

България подписа инвестиционно решение за изграждане на междусистемна газова връзка с Гърция, предаде агенция „Фокус”. Премиерът на страната Бойко Борисов изрази думи на благодарност към гръцкия си колега Алексис Ципрас, държавния секретар на САЩ Джон Кери и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, които са подкрепили проекта:

"Диверсификацията на газ нямаше да я има, ако нямаше стабилно правителство. В момента подменяме компресорите и инсталациите. С решение на МС сме дали на Министерството на енергетиката гаранция за 215 млн. лева за изграждането на нашите 181 км, на гръцка са 31 км. От това ще печелят Гърция, Италия и всички, които са по трасето и в едната, и в другата посока. Само за това да сме имали правителство днес да го подпишем това, е нечувано и никога нямаше да стане без Алексис Ципрас, Джон Кери, Жан-Клод Юнкер и всички наши партньори”, заяви Борисов. 

По думите на премиера интерконекторът е не само ключово значение за диверсификацията на газ у нас, но и гаранция за независимост от външни обстоятелства, свързани с подаването на газ към България.