Очакват се 1,250 млн. чуждестранни туристи за зимния сезон у нас

Боровец е най-предпочитаният курорт, тъй като се намира близо до София, а и разполага с високи писти, където снегът е гарантиран

09.12.2015 | 12:06 Редактор: Ирина Георгиева
Очакват се 1,250 млн. чуждестранни туристи за зимния сезон у нас

Очакват се 1,250 млн. чуждестранни туристи за зимния сезон у нас. Това съобщи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за Радио "Фокус". Той отбеляза, че Боровец е най-предпочитаният курорт, не само защото се намира близо до София, а и заради това, че разполага с високи писти, където снегът е гарантиран. На второ място се нарежда Банско, който придоби международна известност със състезанията за Световните купи.

За Коледа туристите предпочитат СПА и планински курорти, заяви още Драганов. По думите му българите избират балнео, СПА и уелнес - дестинации, свързани с Велинград, Хисаря, Кюстендил, Сандански, Поморие, както и споменатите планински курорти, "тъй като концентрират интерес не само към онези хотели, които предлагат балнео, СПА и уелнес, но и много други туристически атракции, освен ските и сноуборда"

"Там има много заведения, много места за развлечения, където туристите могат да прекарат времето си и разбира се, трябва да отчитаме, че Коледа е един семеен празник, свързан с посещение при близки, роднини и приятели, докато Нова година е повече към корпоративните видове празници, тъй като хората се събират с колеги и вече в много случаи фирми вземат цели къщи за гости или повече стаи в хотели." - отбеляза Драганов.

Запазва се тенденцията и Гърция да е най-предпочитаната за почивки в чужбина. Причината според Драганов е новата магистрала "Струма". След южната ни съседка се нареждат Испания и Италия. Експерта подчерта, че падането на еврото трябва да се използва за увеличаването на приходите в държавата.