Н. Ангелкова: Очаква се 30% ръст на турските туристи през зимния сезон

07.12.2015 | 13:12 Редактор: Виргиния Стаматова
Н. Ангелкова: Очаква се 30% ръст на турските туристи през зимния сезон

Русия и Турция са основни пазари за българските курорти, затова е важнo конфликът между тях да деескалира. Това коментира в „Полиграф“ министърът на туризма, Николина Ангелкова, гост в студиото на Светла Петрова.

Тя подчерта, че за следващия летен сезон, се очаква 30-процентно увеличение на руските туристи по нашето Черноморие. За да се постигне това, Mинистерствата на туризма и на външните работи търсят варианти за облекчен визиов режим за руските граждани, подобно на дадения за туристите от Турция през този зимен сезон. През седмицата предстои среща в Москва между министър Ангелкова и председателя на Руската федерална агенция по туризъм Олег Сафонов, на която да се конкретизират очакванията за следващото лято.

 

На въпроса на водещата, дали във връзка с глобалната заплаха от тероризъм, у нас се предвижда затягане на мерките за сигурност, Ангелкова коментира, че вътрешния министър Румяна Бъчварова подготвя секторен план, какви мерки трябва да предприеме всеки министър в сферата на сигурността. за целта ще бъде организирана и среща с представителите на националните курорти и туристическия бранш. Ангелкова уточни още, че мерките са насочени към превенция, но в същото време се цели и да не се създава паника. Предвижда се и засилено полицейско присъствие, което обаче е характерно за сезонния туризъм с оглед струпването на много хора на едно място.

 

Вече утвърдените мерки за сигурност включват формиране на съвместни патрули между български и чужди полицейски служби. До момента в туристическите ни курорти са работили полицаи от Румъния и Гърция. През това лято ще има и служители на реда от Великобритания.

 

В първите месеци на 2016-та, след приемане на промените в Закона за туризма, ще свържат регистрите на хотелите с НАП и МВР, което цели както повече сигурност, така и борба със сивата икономика.

Ангелкова подчерта още, че се работи за позициониране на България като целогодишна туристическа дестинация.  

Вижте повече във видеото.