Антоний Гълъбов: Фрагментацията в ляво ще продължи

След десетата си победа ГЕРБ трябва да покаже нещо повече, коментира политологът

28.10.2015 | 20:17 Редактор: Мариета Иванова
Антоний Гълъбов: Фрагментацията в ляво ще продължи

Фрагментацията в ляво ще продължи, наред със загубата на избиратели, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев политологът Антоний Гълъбов.

По думите му с отправения призив  за обединение в ляво изглежда лидерът на ПЕС Сергей Станишев „се опитва да премине по-бързо през този процес на нормализация в ляво”. – „Мисля, че се надява да види субект, подобен на ГЕРБ, но и това няма да стане”, коментира Гълъбов, допълвайки че разделението ще продължи.

Експертът допълни, че добрите резултати на Реформаторския блок на местните избори показват, че има „нагласа да се подкрепя един различен от ГЕРБ субект”.

ГЕРБ на свой ред, по думите му, след десетата си победа следва да предложат нещо повече и подчерта, че от партията на Борисов имат „по-слаби резултати в листите за общински съветници”. По думите му това може да доведе до блокиране на решения на кметове на ГЕРБ, които ще се наложи да работят с общински съветници от други партии.

Политологът изтъкна още, че АБВ са успели да докажат на местните избори, че имат свое пространство. По думите му „Движение 21” на Татяна Дончева също има дългосрочна стратегия, „която като че ли започва да дава резултат”.

Гълъбов не изключи хипотезата атаката срещу сайта на ЦИК да има „геополитически привкус”. В тази връзка той посочи, че „атаката срещу Естония беше организирана от Русия” и че е важно да се обърне внимание на медийните канали, разпространили първи информацията, което по думите е показателно и за източниците.

Относно имунитета на Волен Сиредов политологът отбеляза, че според него „най-важен е функционалният имунитет” и допълни: - „Друг е въпросът, че в обществото се приема като безнаказаност”, заяви той. По думите му докато не се преодолее това, „няма да има резултат”.