fallback

Двама българи са осъдени за подпомагане на канал за нелегални имигранти

Те са транспортирали чужденците през територията на България в посока Западна Европа

25.08.2015 | 17:36 Автор: Ирина Георгиева

Двама българи са осъдени за подпомагане на канал за нелегални имигранти, съобщи МВР. На единия от тях Районният съд – Свиленград постанови ефективна присъда от 3 месеца лишаване от свобода.

На 17 август автопатрул на Граничен полицейски участък – Ново село забелязал в района на свиленградското с. Мезек миниван и лек автомобил "Опел" (хасковска регистрация), които били със затъмнени стъкла.

На подадения за спиране знак, шофьорът на "Опела" не се подчинил. Малко по-късно той бил спрян в района на Любимец.

При проверката се оказало, че автомобилите превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан.

По първоначални данни задачата на шофьорите К.Д. /36 г./ от Харманли и Х.А. /30 г./ от Хасково била да транспортират чужденците през територията на България в посока Западна Европа.

Установено е, че чуждите граждани са влезли нелегално на територията на България, като са преминали през Турция и Гърция, а в землището на с. Мезек ги очаквали двамата български водачи.

Последвало задържането на К.Д. и Х.А. и образуване на бързо производство по чл. 294 ал. 1 от НК - спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване. Срещу чужденците било образувано отделно наказателно производство по чл. 279 ал. 1 от НК -  за преминаване на границата на страната без разрешение на властите. Те са настанени в Дома за временно настаняване на чужденци  към Дирекция "Миграция" в Любимец.

Пет дни по-късно, на 21 август,  Районният съд в Свиленград е осъдил К.Д. на 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Х.А. - на осем месеца пробация.

По искане на РП-Свиленград съдът е постановил конфискуване в полза на държавата на автомобила "Опел Астра", собственост на К.Д., с който са превозвани нелегалните имигранти.       

Това е пореден случай на незаконно преминаване на хора през границата с помощта на български водачи. По данни на РП-Свиленград от началото на годината до 20 август 63-ма са получили присъди за нелегално превеждане на хора през границата. 44-ма са осъдени за подпомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от НК.   

fallback
Още от България
fallback