Борисов: Един български лев няма да бъде похарчен заради гърците

Нашето "не" се чу много ясно сред всички европейски държави, подчерта министър-председателят

17.07.2015 | 12:32 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Един български лев няма да бъде похарчен заради гърците

Един български лев няма да бъде похарчен заради гърците. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде агенция "Фокус".

"България, участник е в този план, няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяването на Гърция. Просто участваме в механизъм и в момента с това, което ЕКдава и гарантира може да се използва този, повтарям, механизъм. Нашето "не" се чу много ясно сред всички европейски държави." - коментира премиерът, цитирано от БНТ. 

"Няма да е добър знак за нас българите, ако кажа не." - уточни той и добави, че става дума за позицията му от 15 юли за участието на България в подкрепата за Гърция.

Той подчерта, че по този начин се нарушават принципите и дори е двоен стандарт, като типичен пример за това е Шенген.

"Ние бихме могли да изиграем същата роля. Това ни е границата все пак. Един лев български няма да е похарчен заради гърците." - подчерта премиера.

"Една нестабилна Гърция до нас е чудовищно нещо. Нека пак да върнем добрия тон. Намеренията ни са за благото на региона. Много би било изгодно за мен да кажа не и след един час в Брюксел хората ще се чудят как. Ние няма да платим нещо. Техните еврофондове са залог, ако не почнат да плащат." - уточни той като добави, че изкушението му да продължи с разговорите по темата, не му се вижда правилно.

"България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостовия заем на Гърция в размер на 7 милиарда 160 милиона при категорично записани нормативни гаранции, че българската държава и другите държави-членки  на ЕС, които не са членки на Еврозоната в случай на неблагополучно развитие в република Гърция няма да бъдат пряко финансово засегнати, а  допълнителните компенсации към европейския бюджет  ще бъдат направени или предоставени от държавите-членки на Еврозоната." - допълни финансовият министър Горанов.

 

 

България няма да загуби, участвайки в спасителния план за Гърция

Днес по време на парламентарния контрол запознах колегите с хронологията на събитията относно третия пакет за спасяване на Гърция. Беше предложен механизъм, по който да се спусне 7-милярден спасителен план и нашата позиция беше против. Оставайки само ние против, поставихме редица изисквания. Европейската комисия извърши необходимите процедури, за да даде абсолютни гаранции на България, че участвайки в този план, няма шанс да загуби, плати и извади от своя бюджет пари за спасяването на Гърция. От нас се иска да дадем единствено съгласие да бъде използван този механизъм.

Posted by Бойко Борисов on 17 юли 2015 г.