Съдът остави в ареста акушерката Емилия Ковачева

Решение от подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд

25.04.2015 | 19:44 Редактор: Васил Детелинов
Съдът остави в ареста акушерката Емилия Ковачева

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "София мед".

Съдията по делото прецени на 25 април 2015, че не става дума за опит за умишлено убийство, каквото е обвинението на прокуратурата към Ковачева, а за умишлено причиняване на тежки телесни повреди на малолетно дете с особена жестокост.

Защитата на акушерката поиска да бъде освободена и оспори автентичността на видеото от болницата. Прокуратурата настоя за най-тежката мярка задържане под стража.

Емилия Ковачева влезе в съдебната зала без да направи коментар.

Пред съдията каза само, че е невинна и иска да се прибере у дома.

Още по темата

Адвокатът й Владислав Янев оспори автентичността на видеото.

Според него било абсурдно твърдението Емилия да е нанесла ударите по главата на детето. Тя дори поискала лекар да прегледа детето, след като видяла, че не е добре.

Защитникът на Ковачева не изключи обаче, че тя може да го е потупала, за да спре да плаче.

Защитата смята, че черепно-мозъчната травма на детето е причинена от други хора.

Прокуратурата определи действията на Емилия като като зверски побой.

Основното доказателство остава видеозаписа от камерите в болницата.

Все още не е готова психиатричната експертиза на Емилия Ковачева. Засега е ясно, че тя не е страдала от психиатрично заболяване 

Двете дъщери на Емилия и майка й, които  бяха в съда отказаха коментар. Решение от подлежи на обжалване в срок пред Софийският апелативен съд.

Вижте репортажа на Васил Детелинов.

Асоциация на европейските журналисти осъди сензационния начин, по който медии съобщават за потресаващия случай на насилие срещу новородено и разкриването на неговата самоличност.

"Намираме за крайно смущаващо публикуването в средствата за масова информация на кадри от охранителните видеокамери в болницата, особено в комбинация със заглавия като “Акушерка смаза от бой бебе (Ексклузивни снимки)", съобщава организацията на сайта си.