Бебето, бито от акушерка в болница СофияМед е стабилно без опасност за живота

Акушерката е уволнена

24.04.2015 | 17:37 Редактор: Йоана Недева
Бебето, бито от акушерка в болница СофияМед е стабилно без опасност за живота

Състоянието на новороденото дете, удряно от акушерка в болница "Софиямед", е стабилно и няма опасност за живота му

До този момент не са установени някакви трайни увреждания на детето, впоследствие на нанесените удари. Тепърва обаче предстоят още прегледи.

Още по темата

Акушерката Емилия Ковачева , която преби бебе на 4 дни в болницата "Софиямед", е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. Това е обяснила самата Ковачева при разпитите в полицията. Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла многократно бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него.

Състоянието на детето в момента е стабилно и няма опасност за живота му. Това съобщиха от болница "Токуда", където момиченцето е било настанено с мозъчен отток, мозъчен кръвоизлив и черепно-мозъчна травма на 18 -и април. 40-годишната Емилия Ковачева е в ареста, мярката й за неотклонение ще се гледа утре, а прокуратурата вече я обвини в опит за предумишлено убийство .

Софийската градска прокуратура  повдигна обвинение на Ковачева за опит за умишлено убийство на дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието, според обвинението, е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

В съобщение до медиите от болница София-Мед информираха, че Ковачева е уволнена като дълбоко осъждат деянието на акушерката и за тях случаят е истински шок.

Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките вече работи по случая, а най-тежкото наказание, което асоциацията може да наложи, е лишаване от право за упражняване на професията за срок от три години.

Семейството на момиченцето, за което е второ дете, е отказало да коментира инцидента пред медии, за да не образува допълнителен стрес и напрежение за цялото семейството и за роднините.

Повече по темата вижте в репортажа на Йоана Недева и оператора Тодор Тодоров: