fallback

Повдигнаха обвинения за смъртта на работниците от срутения хотел

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение подписка и им е наложена забрана да напускат страната

24.04.2015 | 12:30 Автор: Ирина Георгиева

Окръжна прокуратура – Варна повдигна обвинения за смъртта на четирима души при срутването на хотел "Вероника" в курортен комплекс "Слънчев ден”, предаде Dnes.bg

Обвиняеми са двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител.

Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел „Вероника“. 

Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма „Дигинг“ ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

За извършване на строителната дейност по събаряне на 8 април са били наети и загиналите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

От държавното обвинение посочват, че тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му.

Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите. 

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка”. Наложена им е и забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите може да получат присъди лишаване от свобода от три до десет години.

Работата по разследването продължава.

fallback
Още от България
fallback