На Черешова задушница не се работи, правят се задължителни подавки

Вярва се, че раздаването на храна помага за покоя на душите на починалите

07.06.2025 • 10:28 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Памет за близките ни.
Памет за близките ни.

Черешова задушница е един от най-важните и почитани празници в българския православен календар. Това е ден, посветен на почит към покойниците и се отбелязва в съботата преди Петдесетница, която е седем седмици след Великден.  

В църквите се отслужват специални панихиди в памет на мъртвите. Свещениците четат молитви за упокой на душите на починалите, а вярващите се молят за прошка.

След богослужението православните християни отиват на гробищата. На гроба на починалите не трябва да се яде и да се пие, нито да се оставя храна там, за да се осквернява гробът от кучета.

Раздават се череши

Раздаването на един конкретен плод – череши е характерен обичай за този празник. Хората носят череши на гробищата и ги раздават на роднини, приятели и непознати, като израз на милосърдие и спомен за покойниците.

Вярва се, че раздаването на храна и плодове помага за покоя на душите на починалите. Хората даряват също така и друга храна, дрехи и пари, като вярват, че тези добри дела ще донесат покой на душите на починалите.

На днешния ден не се работи

На този празник трябва да се избягва работата от всякакъв вид, освен ако не е крайно наложително. Черешова задушница е ден, който трябва да бъде посветен на духовни занимания и размисли – нещо типично за всеки религиозен празник, чиято цел е да ни смири, да съхраним паметта за близките ни.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: БГНЕС


България виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички