fallback

КЕВР ще издаде временни правила за търговия на невисокоефективна електрическа енергия

Промените в енергийния закон целят свиване на финансовия дефицит в системата

24.03.2015 | 18:43 Автор: Ирина Георгиева

КЕВР ще издаде временни правила за търговия на електрическа енергия, които да покрият създалия се "правен вакуум" след приемането на промените в Закона за енергетиката, предаде МЕ. С тях топлофикационните дружества ще имат възможност да продават произведената електрическа енергия по неефективен начин на свободния пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на синдикалните организации, топлофикационни и въгледобивни предприятия.

На срещата бяха обсъдени промените в енергийния закон и присъстваха представители на КНСБ, федерация "Енергетика" към Подкрепа, ръководства на топлофикационни и въгледобивни предприятия, както и изпълнителните директори на БЕХ, НЕК, Електроенергийния системен оператор и КЕВР.

По думите на министър Петкова промените в Закона за енергетиката целят свиване на финансовия дефицит в енергийната система, който е над 3 млрд. лв., и стабилизиране на сектора.

"Само за 2014 г. българската енергетика е загубила 231 млн. лв. от ангажимента на НЕК за задължително изкупуване на електроенергия от топлоелектрически и заводски централи енергия." - заяви тя.

По време на срещата от страна на топлофикационни и въгледобивни предприятия бяха направени предложения за отлагане на тази законова разпоредба за период между 1 и 2 години, през който те да имат възможност за адаптация. Министър Петкова бе категорична, че промените в закона и по-специално чл. 162 не би трябвало да изненадват никого. Тя подчерта, че тази промяна в ЗЕ е разписана още през 2012 г.

"Основният проблем е свързан с това, че голяма част от топлофикациите са се превърнали в производители на електрическа енергия." - заяви енергийният министър. По нейни думи приходите на тези дружества от продажба на ел. енергия са в размер на  около 80%.

Министър Петкова отправи предложение да бъдат проведени срещи с най-засегнатите топлофикационни дружества - "ТЕЦ Сливен" ЕАД, "Топлофикация-Перник" АД и "Топлофикация Русе" ЕАД. От своя страна ЕСО оператор се ангажира да съдействат на всяко дружество при подаване на документи за излизане на свободния пазар, те да бъдат придвижени по ускорена и опростена процедура.

"Промяната в ЗЕ, свързана с изваждането от микса на топлоелектрическите и заводски централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин, транспонира европейското законодателство." -заяви министър Петкова.

Тя бе категорична, че диалогът с заинтересованите страни в сектор "Енергетика" ще продължи и всички трябва да направят необходимите отстъпки за стабилизирането на българската енергетика. Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за организираната среща във връзка с поставените от тях въпроси след приетите промени в Закона за енергетиката.

fallback
Още от България
fallback