От 1 април НЗОК няма да плаща за нерегистрираните в регистрационната система пациенти

21.03.2015 | 12:30 Редактор: Пролетина Съботинова
От 1 април НЗОК няма да плаща за нерегистрираните в регистрационната система пациенти

Националната здравно-осигурителна каса няма да заплаща медицински дейности за пациенти, които не са регистрирани в единната регистрационна система. Това ще става от 1 април, когато изтича 3-месечният гратисен период, през който болниците трябваше да се подготвят и да адаптират новата Регистрационна система за хоспитализация и дехоспитализация на пациенти. Тя има за цел да завиши контролът при прием и изписване на пациенти и да спре неправомерното източване на обществените средства за здравеопазване.

 

От 1 април настаняването и отписването на пациенти по електронен път става задължително за всички болници в страната. На всяка регистратура на лечебно заведение, здравноосигуреното лице ще представя личната си карта, която ще се регистрира от машинен четец. Служителите на регистратурата ще подписват електронния документ с електронен подпис, за да гарантират достоверността на данните. Целта е регистраторът да носи наказателна отговорност, ако въведе грешни данни. Според болниците, новата система е само в тежест, защото броят на фиктивно настанени пациенти е твърде малък, а болниците, чиято практика е това, най-вероятно отново ще намерят вратичка. За университетската болница св. Иван Рилски приспособяването струва над 14 хил. лв, но за всяка болница, разходите са  различни, в зависимост от броя на отделенията. От болниците са категорични, че за да се вместят в бюджетите си, трябва да свият плановия прием.

 

"По-скоро притеснението идва, и на колегите предполагам, първо че са едни разходи, за които ние не сме убедени, че зад тях ще стоят ползи, касата да харчи по-малко ресурс. И второто – участват пациентите, които не казвам, че умишлено, но може да тръгнат и да не могат да бъдат регистрирани при изписването, не зависимо, че не е регистрирана картата на изхода, цялото лечение да остане незаплатено" това коментира зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Мариета Райкова.

 

Дори в най-развитите страни,  до 12% от парите за здраве, които държавата плаща се разхищават - в България този процент е двоен, изчисляват от здравната каса. Според тях, с въвеждането на новата система, ограниченият ресурс за обществено здравеопазване ще се разпределя по-справедливо между болниците, които реално са извършвали медицинска дейност, за сметка на лечебните заведения, които настаняват т.нар мъртви души.

 

"В едно офталмологично отделение, на един наш договорен партньор, в което има пет легла за лежащо болни пациенти, в един момент когато там се води проверка там се водят осем човека лежащи болни, а нито един от тях не е в лечебното заведение.  Ние се надяваме, че тази конкретна система ще донесе поне 1 до 2% свиване на разходите в болнична та помощ, която на фона на над милиард и половина, сама си давате сметка за какви пари става дума" заяви ръководителя на проекта към НЗОК - Мартин Банков.

 

С каква точно сума обаче, некоректните болници са източвали касата през годините, ще стане ясно едва след първите 3 месеца действие на новата регистрационната система, когато се сравняват трансферите от НЗОК към лечебните заведения за 2014 и 2015 година. До момента половината от болниците в страната са въвели новата система, от общо 360, с които касата има договор. От НЗОК предупредиха, че няма да се изплащат дейности за пациенти със задна дата, ако болниците закъснеят да въведат новата мярка. От здравната каса заявиха, че спешните случаи няма да се връщат, а регистрирането в болницата може да се отложи до изписването. До 1 април касата трябва ще трябва да уточни как ще се регистрират децата под 14 години, които нямат личен документ.