Последствия от промените в Закона за собственост на земеделски земи

Маню Моравенов , председател на БАДСИЦ и Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ

25.02.2015 | 13:29 Редактор: Дориана Ранкова
Последствия от промените в Закона за собственост на земеделски земи

 

Според Иван Такев от промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които предвиждат налагането на санкции на офшорни собственици, както и на собствениците с чуждестранно участие извън Европейския съюз, губят всички, тъй като неработещият бизнес означава лоша инвестиция или по-малко данъчни приходи. Също така влияе на големите институционални инвеститори в лицето на пенсионните фондове, а оттам и на осигурените лица чрез по-ниска доходност.

Точна информация колко са компаниите, които притежават земеделска земя е трудно да се даде, но търгуеми 317 компании, поне 15 компании с 1,5 млрд. лева пазарна капитализация, или малко над 20% от капитализацията на БФБ. Маню Моравенов допълни списъка със засегнати като посочи, че само АДСИЦ компаниите са над 40 и техните активи са над 1,5 млрд. лева. Моравенов добави, че компаниите, които притежават такива земи не задължително ги ползват за земеделие, а за по-нататъшни предприемачески дейности и строежи, ако са такива предвидени за урбанизиране.

Промените, макар и насочени към българските фермери и предоставянето им на стимул да обработват повече земеделска земя, не са обмислени от гледна точка на въздействието върху бизнеса и капиталовия пазар, коментира Моравенов. Досега проверката на дружествата е достатъчно подробна, по негово мнение.

Такев и Моравенов коментираха вече проведената среща с омбудсмана, който е разбрал позицията им и е обещал съдействие. Писма са изпратени и до основни държавни институции и различни политици.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук, с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: