fallback

Плащат нощния труд на надзирателите

/коригирана 28.1.2015/

27.01.2015 | 17:08 Автор: Васил Детелинов

Статията е коригирана на 28.1.2015 с опровержение на Министерството на правосъдието.

В 18-месечен срок България трябва да промени лошите услови в затворите. Това се посочва в доклад на Европейския съд по правата на човека. Документът отбелязва още, че държавата трябва да даде възможност на хората, излежаващи присъдите си в лоши условия да получат обезщетение.

На 27 януари стана ясно още, че надзирателите в затворите ще получат по-високи заплати за януари. Ръстът ще дойде от заплащането на нощния труд и времето, в което служителите са "на разположение". За това се договориха от министерството на правосъдието и синдикатът на служителите работещи в затворите. За полагане на нощен труд надзирателите ще получават допълнително по 25 стотинки на час, а за времето "на разположение" – около 30 стотинки на час.

 

След срещата заместник- министърът на правосъдието Андрей Янкулов съобщи, че за да могат да се изпълняват част от социалните придобивки на надзирателите, ще има 10 % съкращение на администрацията в централното управление на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. На места с препокриващи се звена пък ще бъдат обединени. От синдиката на надзирателите обявиха,че са доволни от постигнатото защото, то изпълнявало 80 % от исканията им

По-късно Министерството на правосъдието уточни в мейл, че:

"Заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов не е заявявал, че ще бъдат съкратени 10 % от служителите на затворите.

Най-общо се планира 10-процентно съкращение на служители от централното управление на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, като конкретните мащаби на предвижданите мерки ще станат ясни едва след като ГДИН и ГДО изпратят окончателния вариант на предложенията си в Министерство на правосъдието".

fallback
Още от България
fallback