Мълчалив протест на надзирателите в затворите

29.12.2014 | 11:50 Редактор: Васил Детелинов
Мълчалив протест на надзирателите в затворите

Надзирателите във всички затвори в страната излязоха на мълчалив протест пред местата , където работят, за да изразят недоволството си от лошите условия на труд. Служителите на затворите настояват да се изравнят условията, при които работят, с тези на колегите им от сектор “Сигурност”. Наш екип бе с надзирателите пред Централния софийски затвор.

Малко след като приключиха смяната си, около 30 надзирателите от Централният софийски затвор застанаха с лице към работното си място с искане за 24-часови дежурства, вместо сегашните 12-часови, и увеличение на работните заплати. Очакват и по-добри условия на работа.

    "Вътре базата в затворите е на много ниско ниво. Нямаме тоалетни, да не говорим за хигиената. Тя е под нулата. Малко хора сме, няма кой да работи. Не можем да си вземем отпуските. Това са ни условията на труд."- каза Емил Велков, надзирател в Централния софийски затвор.

    "Ние живеем с лишените от свобода, което е трудно. Ако ми помиришете дрехите ще разберете за какво ви говоря."-обясни Кирил Огнянов, надзирател в Централния софийски затвор.

Надзирателите са разочаровани от министъра на правосъдието Христо Иванов, който през септември им обещал, че ще работят по закона за МВР, т.е. с всички социални придобивки на полицаите. Това обаче не се случва.

    "Държавата трябва да започне да спазва влезлия в сила закон за МВР, които тя не спазва. Ние имаме съкращаване на бюджета в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" с 10 % и в същото време работи в условия близки до тези на средновековна тъмница и бюджета се намалява. Нали разбирате, че ние имаме недостиг на служители и си представете с един съкратен бюджет как ще се осъществява дейността вътре в затворите."-заяви Ивайло Григоров от синдиката на надзирателите в  София.

  Надзирателите са категорични, че протестът им няма да се отрази на сигурността в затворите. Ако исканията им не бъдат чути, на 10 януари ще излязат на шествие в столицата.

Репортаж на Васил Детелинов.