ЕК: Отново лош доклад за правосъдието и вътрешния ред

Организираната престъпност и корупцията остават проблем за България

27.01.2015 | 17:06 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК: Отново лош доклад за правосъдието и вътрешния ред

Организираната престъпност и корупцията остават проблем за България, сочи предварителна справка с поредния доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде официално оповестен на 28 януари. В доклада на ЕК се посочва, че напредъкът на България е незадоволителен, липсва орган за борба с корупцията, както и, че ВСС не работи добре. 

Докладът за напредъка на Румъния също е безпощаден. Така за момента двете страни няма да бъдат разделяни по пътя им към Шенген, се казва в него.

Най-сериозната критика е насочена към корупцията по високите етажи на властта, особено в съдебната. Въпреки това ЕК приветства приетата стратегия за съдебна реформа, предложена от МП. Прокуратурата получава добра оценка за приложението на плана за действие на главния прокурор. Препоръчва се въвеждане на солидна методология, допълват от БТА.

Прокуратурата и МВР са критикувани, че не се борят с корупцията по румънски модел, т.е. няма арести на знакови фигури. Въпреки забележката, че липсва орган за борба с корупцията Брюксел не препоръчва създаването на такъв. ЕК препоръчва да се засили контролът върху изпълнението на мерките за неотклонение, така че да спрат да изчезват престъпници с влязла в сила присъда.

Констатациите на ЕК се подкрепят и от българските граждани. Проучване на Евробарометър, направено по поръчка на ЕК, показва, че 78% от българите са на мнение, че Брюксел трябва да продължи контрола над страната ни. Корупцията, организираната престъпност и недостатъците в съдебната система са посочени като най-сериозните проблеми пред страната ни, при това от цели 96 % от анкетираните.