БСП декларира пред Радев готовност за работа за експертно правителство

Не се страхуваме от нови избори, заяви Атанас Зафиров

25.06.2024 | 11:15 Редактор: Елеонора Танева

В момента изборите не са добро решение, трябва да работим за формиране на разумна, устойчива пробългарска изпълнителна власт. Имаме зрелостта да бъдем проводник и балансьор. През годините стоим достатъчно далеч от залитания във вътрешнополитически и външнополитически план. Това заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров на консултациите при президента.

Той декларира готовност за разумна, реалистична и национално отговорна позиция и действие. 

"Потенциалът за експертно правителство не е изчерпан. Трябва да се загърби партнийният егоцентризъм", призова Зафиров.

По думите му "БСП за България" не се плаши от предсрочни избори. Процесите на укрепване на партията биха дали бърз резултат на едни такива избори, допълни временния председател на БСП.

Зафиров подчерта отново, че с ГЕРБ няма да участват в управление.

"Пред нас има два пътя - единият е много удобен - ролята на опозиция, от която нищо не зависи, другият път е да участваме в тези процеси, като сме наясно с резултата, който сме получили, с ролята, която ни отреди българският избирател. Направихме си нашите политически изводи, започнахме консолидация в лявото. Длъжни сме да предложим по-различен подход", заяви Зафиров.

Румен Радев посочи, че по време на консултациите с парламентарно представените партии до момента са се очертали „няколко възможни подхода за разплитане на политическия възел в България“.

Президентът припомни изразеното от първата по численост парламентарна група намерение за съставяне на правителство на малцинството при невъзможност за формиране на достатъчно ясно изразено мнозинство в българския парламент. Държавният глава посочи и отправените по време на консултациите предложения за програмно правителство на експертна основа с широка парламентарна подкрепа, както и за формирането на ясно изразена анти-ГЕРБ-ДПС коалиция. Румен Радев попита представителите на "БСП за България" дали биха подкрепили някои от предложените вече варианти или имат готовност да представят свой по-амбициозен план, ако се стигне до реализацията на третия мандат.