Предупреждение от бранша: Все повече аптеки ще спрат да работят с НЗОК

Няма как една и съща дейност да се извършва за в пъти по-малко заплащане, коментира Димитър Маринов

24.06.2024 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева
Предупреждение от бранша: Все повече аптеки ще спрат да работят с НЗОК

Нормативни промени  предвиждат електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките.  Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. Ако в аптеката са налични само някои от предписаните на човек лекарства, фармацевтът може да ги отпусне на момента и рецептата ще се води частично изпълнена. Останалата част от нея трябва да бъде изпълнена в срок от 2 работни дни, но не по-късно от датата на валидността ѝ, предвиждат нормативните промени.

Повторното отпускане на лекарства може да се случи в същата или в друга аптека, която работи със Здравната каса. Целта е да не се прекъсва терапията на пациентите, включително когато в аптеката нямат достатъчно опаковки от дадено лекарство.

"Според предложените промени заплащането за аптеките остава по стария начин, което означава, че от една рецепта, ако бъдат изписани всички лекарства, аптеката ще получи заплащане само за една рецепта, а ще отпусне цялата терапия на пациента", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

По думите му мотивите на Здравната каса са чисто финансови - искат да плащат по-малко на аптеките.

"А никога не се е вълнувала от това какви затруднения има пациентът. Ако са се вълнували от това, досега да са направили тези промени, когато въведоха електронните рецепти. В момента единственият мотив на НЗОК за това нещо е да плаща по-малко", заяви Маринов пред БНР.

Той беше категоричен, че няма как една и съща дейност да се извършва за в пъти по-малко заплащане.

"Аптеките ще спрат да работят и все по-често ще виждаме надписи, че не работят с НЗОК", предупреди Маринов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)