"За здраве": На Еньовден билките притежават най-мощната лековита сила

На млади и стари бяха раздадени 300 букетчета от целебните треви

24.06.2024 | 14:57 Редактор: Толя Стоянова

Еньовден е - празникът на лечебните билки. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

За 21-и път във Велико Търново се организира Еньовден на емблематичната Самоводска чаршия. Великотърновци и гости на града минаха под венец от лековити билки за здраве.

"Посрещнахме празника според традицията, според това как сме го наследили от нашите прадеди. Направихме древния ритуал по опушване на билки. Според поверието сутринта на Еньовден билките притежават особена сила, която изцелява. Ето защо билкарите трябва да съберат 77 билки и половина, които са по една билка за всички познати болести и половината билка - за болестта без име", разказа водещата на празника Полина Паскалева.

На млади и стари бяха раздадени 300 букетчета от целебните треви. Хората си пожелаваха най-вече здраве.

"Пожелавам на всички хора около мен най-вече здраве. Много повече усмивки да има и светлина в душата, защото е доказано, че светлината е живот. Пожелавам на всички един светъл и много щастлив живот", каза Росица.

Според народните поверия в този ден билките притежават най-мощна лечебна сила и помагат дори за много тежки заболявания.

Вижте повече в репортажа.