Главчев към отборите по природни науки: Останете тук, имаме нужда от умове като вас

Тази седмица бяха отпуснати близо 330 000 лв. за стипендии на даровити деца

21.06.2024 | 12:18 Редактор: Беатрис Младжова
Главчев към отборите по природни науки: Останете тук, имаме нужда от умове като вас

"Вие сте гордост за България! Надявам се в този глобален свят да останете тук, защото родината ни има нужда от млади, красиви и светли умове като вас". С тези думи се обърна министър-председателят Димитър Главчев към учениците от олимпийските отбори по природни науки на церемония в Министерския съвет.

Премиерът връчи националния флаг на младежите, които ще представляват страната ни на международните състезания по физика, математика, информатика, лингвистика, астрономия и изкуствен интелект през 2024 г. Той им пожела да продължават да мечтаят, да побеждават и да прославят България със знанията и труда си. 

През 2023 г. българските ученици спечелиха общо 74 медала - 10 златни, 27 сребърни и 37 бронзови. До момента през тази година отборите ни са завоювали 13 отличия – три златни, пет сребърни и пет бронзови. По думите на премиера Главчев държавата подкрепя таланта на българските ученици с близо 5 млн. лв. чрез Националната програма "Ученически олимпиади и състезания" на Министерството на образованието и науката. 

През тази седмица бяха отпуснати и близо 330 000 лв. за стипендии на даровити деца. В последните месеци бяха ускорени процедурите за изграждането на Национален СТЕМ център в София Тех Парк, където олимпийците ни ще се подготвят при по-добри условия.

Според министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков успехите на състезателите в международните олимпиади и състезания показват, че с мотивираност и вдъхновение българската образователна система може да има високи постижения и да бъде много качествена. "Вие сте България, а българският флаг е символ на нейните и на вашите успехи", допълни министър Цоков. 

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет