МО: България ще изпрати още излишно военно оборудване на Украйна

"НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна", отбеляза Запрянов

14.06.2024 | 17:35 Редактор: Деси Николова
МО: България ще изпрати още излишно военно оборудване на Украйна

"България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Предстои да утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования". Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти днес, след участието си в двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел. 

Той припомни, че в съответствие с решение на Народното събрание служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна, като има яснота с какво допълнително може да допринесе страната ни. 

"За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна", посочи министър Запрянов.

"Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава", уточни министър Запрянов и допълни, че голяма част от съюзниците в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса. 

"НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска този конфликт да ескалира, а иска справедлив мир - това означава Украйна да защити своята територия", коментира министърът на отбраната.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Излишни" ли? Скоро и чорапите на военнослужещите ни ще изпратите на Украйна. "Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава", уточни министър Запрянов ,??? Кой " суверенно" реши България да влезе във войната като съюзник на Украйна? Бойко, Просто Киро и Пеевски? Тия " суверени" сами решиха да ни вкарат във войната, без посолството да им е наредило. Така ли да разбирам? Просто Киро/ Борисов Пеевски / ще бранят ли евроатлантическите " ценности" в Украйна? Сигнализирай за неуместен коментар