Инвестират над 500 млн. лв. в училища и детски градини

В Петрич министър Цоков разговаря с директори на учебни заведения

30.05.2024 | 18:17 Редактор: Толя Стоянова
Инвестират над 500 млн. лв. в училища и детски градини

Стартират инвестиции за над 500 000 000 млн. лв. за подобряване на материалната база на училища и детски градини по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той и кметът на Петрич Димитър Бръчков направиха символична първа копка, с която стартира проект за близо 4,3 млн. лева за обновяване и модернизиране на Четвърто ОУ "Христо Смирненски" в града.

"Надявам се, че след този ремонт ще се обнови не само образователната среда, но заедно с това ще се променят и методите на преподаване, начинът на взаимодействие с учениците", каза проф. Цоков.

Той отбеляза, че за това ще помогне и новият STEM център, който ще бъде изграден в училището.

"Нека все повече в нашата работа да преобладава компетентностно ориентираното образование, обучението на децата за живота и формирането на умения за живота", подчерта министърът.

Проектът на община Петрич за енергийна ефективност и достъпна среда в училището включва цялостно реновиране на класни стаи и модернизиране на базата и финансиран по НПВУ. Предвижда се модернизация и обновяване на физкултурния салон, изграждане на три спортни площадки, поставяне на външен асансьор, ремонт на покриви, полагане на външна топлоизолация, нови електрически и водни инсталации. Заложени са средства за ново обзавеждане и оборудване – ученически чинове, учителски бюра, интерактивни дъски и друг вид технологично оборудване и др.

В училището учат 558 ученици от I до VII клас. Има и една подготвителна група с 28 деца. С тях работят 58 педагогически специалисти и 8 души непедагогически персонал. В Петрич министър Цоков разговаря с директори на училища и детски градини.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: МОН