Високоскоростни влакове между София и Истанбул са приоритет за двете страни

Първо ще може да стартира жп маршрутът Пловдив – Одрин

30.05.2024 | 17:51 Редактор: Беатрис Младжова
Високоскоростни влакове между София и Истанбул са приоритет за двете страни

Пускането на високоскоростни влакове между София и Истанбул е приоритет, който ще се реализира с напредъка в модернизацията на жп инфраструктурата в България и Турция. Това бе общото мнение на среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и новият посланик на Турция у нас Мехмет Саит Уянък.
 
Министърът посочи, че първо ще може да стартира жп маршрутът Пловдив – Одрин, тъй като модернизацията в българския участък е най-напреднала. Георги Гвоздейков и Саит Уянък подчертаха, че трябва да се ускори работата по втория железопътен граничен преход между България и Турция по линията Ямбол-Лесово-турска граница. Неговото функциониране може да облекчи сериозно трафика през съществуващия железопътен пункт Свиленград – Капъкуле. 

Двамата обсъдиха въздушната свързаност между България и Турция, както и възможностите за откриване на нови линии. 

"Очакваме България да бъде приета скоро в Шенген и по суша, което ще облекчи и турската страна, тъй като товарите ще преминават по-бързо през България до Европа", каза българският транспортен министър. 

По време на разговора двете страни декларираха, че двустранното сътрудничество ще бъде надграждано, като се използва пълният потенциал на всички видове транспорт. 

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията