Йотова: Радев говори с гласа на разума в позицията за войната в Украйна

"Той е и професионално подготвен, за разлика от тези, които политиканстват по тази тревожна тема", каза вицепрезидентът

29.05.2024 | 14:25 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Радев говори с гласа на разума в позицията за войната в Украйна

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри научната конференция "Културно наследство - изкуство - музеи", в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

"От позицията на президента Румен Радев за войната в Украйна говори гласът на разума и отговорността на държавния глава към българските граждани и Българската армия. Това е и гласът на един генерал, който е и професионално подготвен, за разлика от тези, които политиканстват по тази тревожна тема", каза тя.

Вицепрезидентът коментира приетата в София от Парламентарната асамблея на НАТО декларация за подкрепа за Украйна.

"За мен по-важен е въпросът какво ще е развитието на тази декларация на предстоящата Среща на върха във Вашингтон. Чуват се много европейски гласове, които не са съгласни с нея", посочи Йотова.

По думите ѝ тази тема ще се дискутира и в рамките на Европейския съюз на Европейския съвет в края на юни и в контекста на недоброто състояние на европейския бюджет.

"За българска употреба е ясно защо се говори в предизборна кампания по този начин", посочи Йотова, запитана за коментар на отправени критики към президента Радев във връзка с позицията му за мирното решаване на военния конфликт в Украйна.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)