Радев в Швейцария: Сътрудничеството в образованието и науката са приоритет

България подкрепя развитието на това партньорство във всички области, каза държавният ни глава в Берн

27.05.2024 | 19:21 Редактор: Вяра Димова
Радев в Швейцария: Сътрудничеството в образованието и науката са приоритет

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Конфедерация Швейцария. Сътрудничеството в образованието, науката и високите технологии остават приоритет за България и Швейцария - около това се обединиха на среща в Берн президентите Радев и Виола Амхерд.

Те споделиха обща позиция за отличното състояние на двустранните отношения между България и Швейцария и реализирането на съвместни проекти, които оказват положително въздействие в различни сфери от взаимен интерес. Президентът изказа благодарност за швейцарската подкрепа в сектора на образованието, който е ключов за бъдещето на страната ни, и постави акцент върху постигнатите успехи в сферата на дуалното професионално обучение у нас.

Във втория етап от изпълнението на Рамковото споразумение между правителствата на двете държави е предвидено финансиране в размер на 92,5 млн. швейцарски франка за периода 2024-2029 г. с акцент върху образованието, науката, научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество у нас. 

"Швейцария е важен партньор не само за България в двустранен план, но и за Европейския съюз, с който конфедерацията поддържа както интензивни търговски и икономически връзки, така и споделя общи ценности и култура. България подкрепя развитието на това партньорство във всички области и в интерес на гражданите на ЕС и на Швейцария", заяви Радев.   

Двамата президенти се обединиха около необходимостта от укрепване на многостранните инструменти за сътрудничество в рамките на ООН и други международни организации и формати. Във връзка с настоящата позиция на Швейцария като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Радев посочи, че трябва да се засили ролята на организацията по отношение на предотвратяване на възникване на конфликти, както и за тяхното бързо разрешаване. Президентът добави още, че е важно да се съхрани легитимността на международните институции, за да няма обществени съмнения в дейността и решенията им.

В отговор на журналистически въпрос за предстоящата Среща на върха за мир в Украйна, която се организира от Швейцария и Украйна през юни т.г., президентът подчерта, че форумът е изключително важна първа стъпка към започване на диалог за мир. Той поздрави Швейцария за този ангажимент.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента