В София започва сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

В Народното събрание ще присъстват близо 400 парламентаристи от много държави

25.05.2024 | 07:46 Редактор: Тодор Петров
В София започва сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Участниците в пролетната сесия ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон. 

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в събитието, на което София домакинства до 27 май.

На форума Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. При откриването на пленарната сесия се очаква чрез видеоконферентна връзка послание към парламентаристите да отправи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

На срещата си в София парламентаристите от държавите членки на НАТО ще обсъдят и приемат решения по молбите на Малта и на Косово да станат делегации на асоциирани членове. 

Сред темите на форума ще бъдат и предизвикателствата в страните от Западните Балкани, наред със стратегии за подкрепа на партньори в риск и засилване на ангажираността с Глобалния юг.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
И какво ни бърка нас това? САЩ да воюва. Зако събира колониите на инструкции? Сигнализирай за неуместен коментар