Четенето не е демоде: Деца се редят на опашки на Панаира на книгата в София

Читателите ще могат да го посетят до 2 юни

24.05.2024 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

В духа на празника и под открито небе започна най-голямото книжно изложение у нас. Пролетният панаир на книгата в София представя избрани заглавия от днес до 2 юни.

Христинка прави първите си стъпки в четенето още на 4 години. Сега е на 9 и се вълнува от различни жанрове. Затова с майка си и по-малката си сестра заедно избират следващите си четива.

"Чета и книги за големи, които са без убийства, чета интересни книги. Книгата обогатява речника, зависи дали е добра. Също така развива въображението", сподели Христинка Лозанова.

В пролетния панаир на книгата участват 140 издателства, които представят и български, и чуждестранни автори. Сред тях е и младият писател Благой Иванов. Започва с книги за възрастни, но отскоро пише и за деца.

"Това е начин ние да се справим с едно съвремие, което е ужасно разглезено от бързи и повърхностни стимулации, посредством социалните мрежи, съответно илюстративният материал дава една възможност за интерактивност", коментира Благой.

А търсенията на читателите са разнообразни.

"Мога да бъда абсолютно сигурен, че това лято няма да бъде просто лято, в което ще си седят и цъкат нещо, а със сигурност ще имат ужасно много книги в ръцете", каза зам.-главният редактор на издателство "Сиела" Христо Блажев.

Мариана си търси ново интересно четимо между предложенията на различните издателства. За нея четенето е духовна потребност.

"Никога не съм си правила сметка. Ако някоя книга я желая наистина да я имам и да я държа в ръцете си, за да я прочета, тогава бих дала и последните 5-10  или 20 лв., които имам в портмонето си", призна тя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR