Радев към президента на РСМ: България очаква час по-скоро промяна в реториката

Само с диалог София и Скопие ще укрепят доверието помежду си, каза държавният глава в Рим

23.05.2024 | 14:58 Редактор: Вяра Димова
Радев към президента на РСМ: България очаква час по-скоро промяна в реториката

Президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск.

Радев подчерта, че само с диалог София и Скопие ще укрепят доверието помежду си, ще решат всички спорни въпроси и ще отворят пътя на Северна Македония към Европейския съюз.

Държавният глава, обаче, очаква властите в югозападната ни съседка да променят реториката си към България и да прекратят езика на омразата.

"Не, не успяхме да се срещнем с делегацията от Република Северна Македония. Положителен знак е, че президентът на Република Северна Македония прояви стремеж за такава среща, но програмата е изключително натоварена, разчетена до минута, и аз все пак очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи", каза той.

"Години наред каня президента на Северна Македония наистина да дойде в България. Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата", посочи Радев, цитиран от БНР.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)