Одобриха 1 млн. лв. за закупуване на ваксини срещу коклюш за бременни

Имунизацията ще доведе до предпазване на новородените деца, които са в най-голям риск

22.05.2024 | 18:12 Редактор: Вяра Димова
Одобриха 1 млн. лв. за закупуване на ваксини срещу коклюш за бременни

Служебното правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за т.г. в размер на 1 млн. лв. Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени през 27-36 гестационна седмица от бременността, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на коклюш, поради продължаващото епидемично разпространение на заболяването в България.

Към април 2024 г. в 22 държави членки на Европейски съюз е въведена имунизация срещу коклюш при бременни. Осигуряването на ваксини за бременни жени в България ще спомогне за уеднаквяване на имунизационната практика в ЕС, особено в условия на епидемично разпространение на ваксинопредотвратимо заболяване и за недопускане създаването на дискриминационни предпоставки за достъп до профилактична дейност.

Имунизацията на бременни жени ще доведе до предпазване на новородените деца, които са в най-голям риск от усложнения, хоспитализация и смъртен изход, от коклюш в ранна детска възраст до навършване на възраст за обхващане със задължителна планова имунизация (от 6-седмична възраст), чрез пасивен имунитет, придобит трансплацентарно от майката.

Разширява се и възможността за лабораторна диагностика на коклюш в страната, като изследвания на клинични проби, взети от болни при определени критерии, ще се провеждат във Варна, Пловдив, Плевен, София и Стара Загора.

Това ще позволи, поради нетипичното протичане на заболяването в голяма част от случаите, да се определи реалното разпространение на епидемията в страната, да се определи засегнатият брой лица и тяхното възрастово разпределение, както и да се извърши анализ на епидемията и необходимостта от предприемане на допълнителни мерки.

Снимка: pixabay