Възрастни хора се притесняват от замразяване на пенсиите, ГЕРБ и ДПС искат изслушване на Иван Иванов

Дебатът излезе от ритъм

21.05.2024 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Спорове в пленарната зала в разгара на предизборната кампания. Депутатите прекъснаха ваканцията си и се събраха извънредно да решават за пенсиите, но успяха да се скарат и по други теми.

Депутатите се събраха извънредно в пленарната зала, за да задължат НОИ да изпълни решение, което Институтът вече окончателно е приел - да увеличи пенсиите с 11%.

"Получихме десетки обаждания от притеснени пенсионери, че времената със замразяването на пенсиите ще се върнат", призна депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев.

Народните представители извикаха на помощ и премиера, който успокои.

"Господин Арабаджиев, никога на никого не му е хрумвало да намаля процента на увеличение на пенсиите. Това ви го декларирам лично", увери Главчев.

Дебатът обаче излезе от ритъм и влезе в режим нападки и обвинения за свършено и несвършено.

"Това ли искаме, ще се примирим ли с идеята, че няма да продължим по пътя на нормална европейска България. Викате толкова силно, защото ви боли", коментира бившият премиер Николай Денков.

"Днешното заседание е заради това, което сега чухме, иначе друг смисъл не виждам", контрира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Такъв див популизъм рядко се среща, но защо като предлагахме 100 лв. за Великден не го подкрепихте, а сега говорите за нещо, което много добре знаете, че е решено", лаконичен бе Борислав Гуцанов от БСП.

А ГЕРБ-СДС и ДПС искат извънредно заседание на НС, за да изслушат председателя на КЕВР - Иван Иванов, за да се разбере дали ще има увеличение на тока.

Междувременно пък в публичното пространство бяха разпространени записи за това как е била финансирана предизборната кампания на "Продължаваме промяната" по време на миналите избори. Кирил Петков определи записите като манипулирани.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.