Църквата почита светиите Константин и Елена: Приготвят се курбан и празнична пита

Честит имен ден на всички празнуващи!

21.05.2024 | 07:28 Редактор: Елеонора Танева
Църквата почита светиите Константин и Елена: Приготвят се курбан и празнична пита

Православната църква почита на 21 май паметта на Св. св. равноапостоли Константин и Елена. Цар Константин е син на царица Елена. Роден е през 274 г. Младите си години той прекарал в двора на Диоклециан в Никомидия, където бил почти като заложник. В тези години имало голямо гонение срещу Христовата вяра.

Въпреки близостта си до езичеството Константин съумял да запази душата си и любовта към християнството. Неговата доброта му спечелила много врагове и завистници сред царедворците, а цезарят Галерии, замислял да го погуби, за да не допусне Константин до престола, на който имал право по рождение.

След като седнал на трона и станал владетел на цялата Римска империя, Константин застанал начело на християнското общество, една от причините да не бъде много обичан в Рим.

Елена била тиха и скромна жена и не се обличала в подобаващите на сана ѝ одежди. Движейки се сред народа, тя винаги се стараела да не бъде разпозната. Била щедра към бедните.

Тя много искала да помогне на сина си цар Константин да намери дървото, на което бил разпнат Исус. Но мястото, на което бил скрит Господният Кръст, било неизвестно. Въпреки това Елена вложила своите сили и средства за намирането му. Това било първото Въздвижение на честния и животворящ Кръст.

Светият Кръст бил положен в сребърен ковчег за съхранение. На Велики петък той бил изнасян за поклонение. При напускането на Йерусалим, Елена взела частица от живоносното Дърво, като дар за своя син Константин, пише az-jenata.bg.

Скоро след това тя починала, а Константин управлявал достойно до края на дните си и се смята за първия християнски римски император.

На 21 май имен ден празнуват всички, които носят имената Константин, Костадин, Константинка, Коста, Костадина, Динко, Елена, Елеонора, Еленко, Елица, Елина.

По традиция се прави курбан чорба и празнична пита. Честит празник!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)