Фермер с първа реколта ревен и аспержи - суперхрани, които са хит в ресторанти

Христо Анчев започва отглеждането, след като се завръща от Великобритания в България

18.05.2024 | 14:03 Редактор: Елеонора Танева

Фермер от Джулюница се похвали с първата си реколта ревен и аспержи за годината. Ревенът е пролетен зеленчук, в списъка на суперхраните, богат на витамини и минерали, който вече е хит в менюта на ресторанти и заведения, но все още почти не се отглежда в България.

Христо Анчев започва да отглежда в Джулюница аспержи и ревен, след като се завръща от Великобритания, където е работил в селското стопанство и трупа опит във фермите. У нас решил да отглежда по-малко популярните пролетни зеленчуци, които придават изисканост на всяка трапеза.

"Ревенът идва от азиатските страни, от древен Тибет, 17-и век е пренесен в България и Западна Европа, едно време са го ползвали за билка - главно корена. В момента ние използваме стеблата, които са ядливите. Ревенът е зеленчук, но в повечето случаи се готви като плодовете - на компоти, сладка, като десерти, в най-различни солени ястия, той има леко кисел вкус, много наситен и много ободряващ", сподели Христо Анчев

Културата масово се отглежда в Норвегия, Швеция, Великобритания и Русия. От 6 години Христо Анчев отглежда и аспержи.

"В момента имам 2000 растения ревен и планувам още едно поле да бъде засято с 4000. Ревенът, както и аспержите се водят суперзеленчуците на пролетта, защото съдържат полезни витамини и организмът да се възвърне от зимния към летния период. В момента имаме 4 дка аспержи, 12 000 растения, плануваме още едно поле да засадим, към тях сме добавили и лилави аспержи", заяви плановете си зеленчукопроизводителят. 

А Майката на Христо, Нели, приготвя кулинарни изкушения от ревен и аспержи.

Христо и Нели са категорични - не искат да разчитат на субсидии и помощи, а да развиват саи бизнеса си по пазарни механизми.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.