Божидар Данев: Деструктивно е постоянно да се променят закони без оценка на въздействието

Хората с големи партиди в пенсионните фондове няма да ги прехвърлят в НОИ, коментира изпълнителният председател на БСК

06.01.2015 | 09:34 Редактор: Мариета Иванова
Божидар Данев: Деструктивно е постоянно да се променят закони без оценка на въздействието

Непрекъснатите промени на законодателството без оценка на въздействието е деструктивно явление и не допринася за

Още по темата

образа на това Народното събрание, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Повод за коментар му стана предложените и гласувани в края на 2014 промени в пенсионната система.

„Ключови промени, които променят философията и структурата на пенсионния модел, бяха взети в рамките на пет дена, включително с гласуването. Бяха внесени без оценка на въздействието. Дори за мен е учудващо, че събраха едно сериозно мнозинство,“ коментира Данев.

Той изрази предположение, че чрез съгласието около промените има за цел да вкара „новото коалиционно правителство в пенсионния капан“. - „Тъй като пенсионният капан е отворен поради демографски и други проблеми в страната ни“, посочи Данев. - „Пенсионната реформа, която вече се беше наложила и предстои нейната промяна, бих казал в една положителна посока, беше набързо деструктурирана. И за нас беше учудващо, че подобно решение беше взето дори без предложение на МС, беше взето като предложение на определени депутати. Като че ли този маньовър започва да се прилага масово- правителството да хитрее и да вкарва предложенията чрез депутатите, за да няма време да бъде обсъждано“.

Данев посочи, че въпреки че Националният съвет за тристранно сътрудничество има само консултативна роля, най-малкото дава гласност на общественото мнение.

Изпълнителният председател на БСК коментира и какви биха могли да бъдат възможните цели промените в пенсионната система да бъдат предлагани в края на 2014 при условие, че окончателното решение предстои да бъде взето в края на месец март на 2015.

Още по темата

„Едната цел може да бъде да има приходи към НОИ, примерно. Другата може да бъде да бъдат притиснати универсалните пенсионни фондове да управляват по-добре средствата," коментира Данев.

По думите ми при първата цел не може да се очакват сериозни постъпления към НОИ след промените, тъй като по думите му хората с големи партиди няма да ги прехвърлят към НОИ.

„Ако има прехвърляне на вноски, ние можем да кажем, че ще бъдат вноски, партиди на хора, които имат малки натрупвания, т.е. ще се утежни все повече бюджета на НОИ. Хората с големи партиди, с особено големи партиди във всички случай няма да си прехвърлят партидите, защото при всички случаи това означава една загуба на собствени средства и те ще бъдат вкарани в т.нар. солидарен фонд, където персонификацията се губи. И когато говорим за персонификация, тези натрупани средства биха могли да се наследяват дори“, поясни Данев.

Според него, ако целта на промените е да бъдат притиснати универсалните фондове да управляват по-добре натрупаните пари – „не това са инструментите“.

„Инструментите са съвсем други, от анализ на портфейлите на тези фондове, дали няма вътрешни скрити пласирания на ценни книжа, на средства към съответните акции и дялове. Но това не се лекува с подобен натиск, който беше законен натиск, който буди съмнения в неговите цели“, коментира Данев.