Светли четвъртък е! Честваме и летния Никулден

На днешния ден са пренесени мощите на свети Николай Чудотворец

09.05.2024 | 08:29 Редактор: Вяра Димова
Светли четвъртък е! Честваме и летния Никулден

Светли четвъртък е! Чества се и пренасянето на мощите на свети Николай Чудотворец, както и паметта на свети пророк Исайя. Празникът се нарича летен Никулден, за разлика от зимния Никулден на 6 декември. 

Свети Николай живял през IV век и служил като епископ на град Мира в малоазийската област Ликия (оттук и прозвището му Мирликийски). В края на ХI век мощите му били пренесени от Мира, завладян вече от турците селджуци, в град Бари, Италия, където се пазят и сега. Днес се припомня точно пренасянето на мощите на светеца в Бари.

Пророк Исайя, един от най-известните еврейски пророци, се родил в Ерусалим и живял през VIII-VII век преди Христос. Бил женен и имал двама синове. Бог го призовал в 738 г. да бъде вестител на Неговата воля пред народа. В запазената библейска книга с описания на живота и получените от Бог откровения Исайя разказва как бил призован.

Веднъж, когато бил в храма, той видял Господ да седи на висок престол. Храмът бил залят от ярко сияние на божествена слава. Шестокрили ангели-серафими стоели около божествения престол и пеели: "Свят, свят, свят е Господ на силите, цялата земя е пълна с Неговата слава!".

Пророк Исайя, през всичките десетилетия на своя живот, изобличавал греховността, строго осъждал идолопоклонството, призовавал към покаяние и връщане към вярата в Бог. Във време на очевидни опасности, той насърчавал народа и поддържал надеждата за изкупление. Озарен от Светия Дух, възвестил раждането на Изкупителя от Дева, както и името му "Емануил", което означава "С нас е Бог", информира БТА.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)