МЗ въвежда противоепидемични мерки заради коклюша, засягат предимно ученици и ДГ

Влизат в сила от четвъртък

08.05.2024 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

Бум на заболелите с коклюш през почивните дни. Държавният вестник обнародва промяната в имунизационния календар, свързана с имунизациите срещу заболяването, а здравните власти издадоха заповед за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки.

Към момента в страната са регистрирани общо 843 случая на коклюш, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

Новите мерки влизат в сила от утре - 9 май, и ще важат до 31 юли. Засягат най-вече децата в училищна и предучилищна възраст. За детските градини и яслите се въвежда отделното влизане през различните входове, за да не се получава струпване на потоците от пристигащи деца. Учебните заведения се задължават да осигурят хигиенни материали като сапун, дезинфектант, кърпички за еднократно ползване.

В училищата ще се следи и за симптоми на коклюш. В случай, че бъде установен ученик с подобни симптоми, трябва да остане да се лекува вкъщи. Може да се върне на училище само срещу медицинска бележка. 

"В страната стартира имунизационна кампания за препоръчителна ваксинация срещу коклюш на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица. Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната", уточни Кондева.

Ситуацията към момента, по думите на доц. Кунчев, се развива очаквано, а регистрираните случаи са със сто по-малко от миналата седмица.

"Не, че приключва епидемичното разпространение, напротив, просто ваканцията и празниците дадоха своя принос", добави той.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС