Радев: Азербайджан се превърна в ключов партньор в областта на енергетиката

Държавният глава е на официално посещение в страната по покана на Илхам Алиев

08.05.2024 | 17:29 Редактор: Толя Стоянова
Радев: Азербайджан се превърна в ключов партньор в областта на енергетиката

По думите на президентът Румен Радев България и Азербайджан имат общ интерес да използват стратегическото си положение и преимущества за изграждане както на енергийна, така и на транспортна и дигитална свързаност, с които да допринесат за сигурността и стабилността на целия регион и за интензифициране на обмена между Азия и Европа. Държавният глава е на официално посещение в Република Азербайджан по покана на президента Илхам Алиев.

На церемония в резиденцията "Загулба" Румен Радев и Илхам Алиев подписаха Съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан. Документът по думите на българския държавен глава е израз на значимия потенциал и на взаимното желание отличните двустранни отношения да продължат да се развиват все така активно за просперитета на двете приятелски държави и народи.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани също така Меморандум за разбирателство между държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR и "Асарел инвестмънт" ЕАД, договор за съвместно опериране между "България Еър" и Азербайджанската национална авиокомпания по линията София-Баку-София, като възобновените директни полети ще започнат да се изпълняват през следващите месеци, Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа на България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации и научноизследователската и развойна дейност, които поставят основата на съвместни проекти и инициативи на правителствено и бизнес ниво.

В изявлението си президентът Радев открои интензивния диалог на най-високо политическо ниво между България и Азербайджан, който способства за развитието на редица инициативи не само в двустранен план, но и допринася за укрепването на енергийната сигурност на Европа, както и за стабилността и икономическото развитие на Кавказкия и Черноморския регион.

"Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на природен газ за българската икономика", подчерта Румен Радев.

Държавният глава припомни, че през есента на 2022 г. в присъствието на президента Алиев в София беше открита междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), която осъществи връзката с Южния газов коридор и на практика промени енергийната карта на региона. Президентът Радев отбеляза и подписания през април 2023 г. в София меморандум за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа, базиран на българската инициатива "Solidarity Ring". Като индикатор за дългосрочните перспективи на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката президентът Радев определи съвместното откриване с колегата си Алиев на офиса на SOCAR в София. 

Румен Радев подчерта значимостта и на подписаните споразумения между български и азерски компании, които допринасят за амбицията на Азербайджан да се утвърждава като водеща страна в региона по отношение на опазването на околната среда чрез използването на съвременни технологии, включително и чрез използването на безпилотни карго-дронове. Президентът Алиев покани българския държавен глава да участва в срещата на върха на ООН за борба с климатичните изменения COP 29, домакин на която ще бъде Азербайджан.

Румен Радев беше посрещнат от държавния глава на Азербайджан с официална церемония, двамата президенти разговаряха "на четири очи" и ръководиха пленарните разговори между делегациите на двете държави. Във водената от българския президент делегация участват служебният министър на енергетиката, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание и представители на бизнеса, които също подписаха редица двустранни споразумения със свои партньори в рамките на съвместна бизнес среща. 

В рамките на визитата си в Азербайджан президентът Румен Радев проведе среща и с председателя на парламента на Република Азербайджан проф. Сахиба Гафарова. По-късно държавният глава разговаря с български специалисти, работещи в областта на спорта в Азербайджан. В Баку президентът Радев положи венци пред паметника на Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС