Бум на заразени с коклюш след празниците, в Бургас реагираха веднага

Бременните, които искат да си поставят ваксина, е добре да направят предварителна консултация 

08.05.2024 | 15:33 Редактор: Тодор Петров

Бум на заболелите от коклюш у нас през почивните дни. Всеки пети тест за заболяването е бил положителен в първата седмица на май, отчитат от голяма наша лаборатория. 

В Бургас отваря специален кабинет за имунизация на бъдещи майки. Ивелина Иванова е от София, но от три години живее в Бургас. Казва, че градът е много подходящ за отглеждане на малки деца. Детето ѝ вече е ваксинирано за коклюш, а тя одобрява ваксинацията на бременни. 

"Аз лично съм "за", защото ако по този начин мога да предпазя детето си, това е вариант", сподели Ивелина. 

Друга мярка е по-ранното имунизиране на бебетата срещу коклюш. Ако майката прецени, ваксината вече може да се постави веднага след шестата седмица от раждането на детето.

В здравната инспекция в Бургас вече има разкрит имунизационен кабинет, който ще работи всеки ден, без събота и неделя, от 10 до 14 ч.

"В тях ще се имунизират бременни между 27-а и 36-а гестационна седмица. Ваксината е еднократна, препоръчителна е и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш", съобщи д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

От РЗИ-Бургас все пак препоръчват бременните, които искат да си поставят ваксина, да направят предварителна консултация с наблюдаващия ги гинеколог.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа