Паркът за танцуващи мечки в Белица се сбогува с любимеца Чарли

"Той бе забелязан със силна скованост и накуцване на задните крайници", съобщават от Фондация "Четири лапи"

08.05.2024 | 14:48 Редактор: Искра Ангелова
Паркът за танцуващи мечки в Белица се сбогува с любимеца Чарли

33-годишният мечок Чарли от Парка за мечки в Белица е починал. Това съобщиха от Фондация "Четири лапи", която стопанисва парка.

"Той бе забелязан със силна скованост и накуцване на задните крайници, които много бързо прогресираха до степен, в която той не можеше да се изправя. Въпреки нашите усилия и интензивното медицинско лечение, той не реагира добре на него и трябваше да вземем най-трудното решение - да го пуснем да си отиде. Преди да бъде спасен през 2004 г., бившият "танцуващ мечок" е имал тежък живот и е страдал изключително много. Подобно на други мечки, които са били част от тази жестока "развлекателна" практика, Чарли е носил халка през носа си и когато не е "изпълнявал", е бил оковаван до дърво в задния двор на собственика си", допълват те.

"Изпитваме огромна мъка, че загубихме Чарли, но се радваме, че той успя да прекара 20 прекрасни години в Парк за мечки Белица, който "Четири лапи" управлява съвместно с Фондация Бриджит Бардо. Можем само да кажем, че той бе истински цар сред мечките. През последните няколко години гледачите му се грижеха за нуждите му на възрастен мечок с ежедневни упражнения и много лакомства, като  осигуряваха на Чарли удобни пространства за почивка и уединение, колкото е необходимо", гласи друга част от съобщението.

"Чарли обичаше водата и всеки път, когато в заграждението му имаше поток, той прекарваше дълго време в игри. Преди мечокът беше част от най-стабилната група в парка, но накрая споделяше заграждението само с любимата си мечка Дана. Почивай в мир, прекрасен Чарли", завършват от фондацията.

Снимка: БГНЕС