Главчев проведе важни разговори с редица посланици у нас

България остава ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР

08.05.2024 | 14:25 Редактор: Беатрис Младжова
Главчев проведе важни разговори с редица посланици у нас

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството – провеждането на свободни и честни избори. Едновременно с това той беше категоричен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България. 

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в Еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. 

По отношение на Еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г. да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България.

България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците. 

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: пресслужба на Министерския съвет


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ала- бала
преди 1 седмица
Главата дава отчет и обсъжда изборите с чужди посланици?????? И какво " обсъждат" - изборната " ала- бала, след която в НС да безчинстват правилните партии на посолството и посолствата? Този псевдодемократичен нискобюджетен холивудски спектакъл колко още ще продължава? Ще играем ли на избори и на гласуване, а накрая- посолството гласувало за своите? " Демокрацията е твърде важна, за да я оставим на хората". Х.Кисинджър Сигнализирай за неуместен коментар